17-годишната Алейна Омез оцеля под руините в най-тежко засегнатата от земетресенията

...
17-годишната Алейна Омез оцеля под руините в най-тежко засегнатата от земетресенията
Коментари Харесай

17-годишната Алейна оцеля 248 часа под руините край Кахраманмараш

17-годишната Алейна Омез оцеля под руините в най-тежко засегнатата от земетресенията турска провинция Кахраманмараш в продължение на 248 часа. Днес момичето бе извадено от избавителните екипи и откарано в болница. 

Турската държавна телевизия TRT сподели фрагменти по какъв начин спасителите изнасят Алейна на носилка, завита със златисто термоодеяло.

Междувременно турските управляващи оповестиха, че броят на жертвите е достигнал 36 187 души. В прилежаща Сирия загиналите са 5800. Милиони пък имат потребност от филантропична помощ, останали без дом на смразяващите зимни температури.

От Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) оповестиха, че над 4300 вторични труса са регистрирани в зоната, в която на 6 февруари станаха две разрушителни трусове с магнитуд 7,7 и 7,6.

Масови арести на строители

Турските управляващи проверяват 221 обвинени строителни реализатори по отношение на разрушените жилища в земетресенията, заяви ТРТ. Досега са задържани 30 души, към 150 са арестувани или са под мярка подписка, че няма да напущат региона, само че броят им непрестанно се усилва.

Министерството на правораздаването на Турция вече уведоми основния прокурор за дейно следствие в десетте окръга, наранени от земетресенията, настоявайки да бъдат основани " офиси за следствие на земетръсни закононарушения ". Ще бъдат положени старания да се разпознават изпълнителите, инженерите и инспекторите на разрушените здания, чийто брой надвишава 64 хиляди. Министерството на правораздаването изпрати спомагателни 304 прокурори и 1275 чиновници в засегнатите от земетресението окръзи, с цел да проверяват рухването на постройките и други проблеми, свързани със сигурността в района.

Сред задържаните е Йомер Джихан, реализатор на градежа на постройка в окръг Хатай, против който родственици на убити в труса са внесли недоволство. След издаването на заповед за арест полицията го е разкрила в крайбрежния град Манавгад със фамилията му, където отседнал в петзвезден хотел като жертва на земетресението. Той е задържан, отбелязва изданието.

Други 26 обвинени са били арестувани в границите на следствие, осъществявано от основния прокурор в окръг Малатия. В момента се поставят старания по залавянето на още 14 души, за които са издадени заповеди за задържане. Прокурори, придружавани от специалисти, правят следствия в останките на постройките като взимат железни и бетонни проби от руините. Техническите инспекции дефинират дали ще бъдат подхванати правосъдни дейности против строителите на дефектни здания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР